Uit eten gaan met je kind.

Uit eten gaan met je kind.

Veel jonge ouders aarzelen om hun kleintje mee te nemen naar een restaurant. Ze zijn bang dat hun kindje door verveling gaat jengelen en daarmee andere gasten irriteert of dat er niets lekkers voor de kleintjes op de kaart staat. Toch is uit eten gaan met kleine kinderen heel goed te doen. Een goede voorbereiding is het halve werk. Wij geven tips om gezellig uit eten te gaan met je kindje.

Uit eten gaan met je kind. 

Uit eten met kinderen kan een ramp zijn, maar dat hoeft het niet. Het is heel goed mogelijk om het gezellig te houden in een restaurant. Belangrijk hierbij is wel dat je van te voren bepaald wat jij van een etentje verwacht en of de regels die thuis gelden ook in een restaurant van toepassing zijn. Ben jij iemand die er waarde aan hecht dat iedereen tot en met het toetje aan tafel blijft zitten. Dan is het bijvoorbeeld niet zo handig om voor een restaurant met een uitgebreide speelhoek te kiezen. Het wordt natuurlijk extra moeilijk voor jouw kleintje om te blijven zitten wanneer andere kinderen juichend richting de speelgoed gaan.

Speelhoek

Tegenwoordig hoef je voor speelgoed of een leuke kinderhoek echt niet meer naar een fastfoodketen te gaan. Er zijn tegenwoordig heel veel eetgelegenheden die veel moeite hebben gedaan om het de kinderen naar de zin te maken. Speeltoestellen, kinderboeken, kindervideo’s. Er zijn vaak complete kamers voor kleine kinderen ingericht. Er zijn zelfs restaurants waar een aantal avonden in de week oppas aanwezig is. Zo kun je als ouder zonder zorgen van je maaltijd genieten. Andere zaken hebben de speelhoek heel handig met een glazen wand afgescheiden, zodat je je kleintje ook tijdens het eten in het oog kunt houden.

Aan tafel

De meeste restaurants hebben kinderstoelen en vaak ook stoelverhogers. Zo kan jouw kindje gemakkelijk aanschuiven. Het is vaak wel handig om van te voren even te bellen om een kinderstoeltje te reserveren.  Het is verstandig om wat kleine spullen voor je kindje mee te nemen. Zo houd je het gezellig aan tafel voor je kindje. Denk aan de lievelingsknuffel, een knisperboekje of wat kleurpotloden en een tekenschrift. Bij de kindervriendelijker zaken hoef je deze dingen niet zelf mee te nemen, daar ligt vaak op tafel al een place-mat klaar om ingekleurd te worden.

Etenstijd

De meeste kinderen hebben om zes uur gewoon honger. Ze willen dan ook gelijk wat eten en niet nog een half uur op hun bord moeten wachten.  Wanneer ze geen eten voorgeschoteld krijgen, worden ze vaak huilerig en hangerig. Wanneer je met je kindje een restaurant opzoekt, is het daarom vaak verstandig om dat om een uur of vijf te doen. Jullie hoeven dan niet lang te wachten op je eten. Het bedienend personeel heeft alle tijd voor je. En zo hebben jullie ruim de tijd om rustig te eten voordat het echt druk wordt in het restaurant. Als je niet zo vroeg kunt of wilt eten, zorg dan dat je een gezonde snack voor jouw kindje bij je hebt, of dat je kindje van te voren al iets kleins gegeten heeft.

Het eten

Veel restaurants hebben een of meerdere kindermenu’s. En patatjes met een kroket en appelmoes gaan er bij de meeste kinderen wel in. Bedenk echter dat kinderen nadoen wat ze zien en hun smaak nog in ontwikkeling is. Als ouders samen met de kinderen eten, leren ze van hun gedrag. Zo zullen ze sneller meerdere voedselsoorten proberen en ook eerder tafelmanieren overnemen. Als een kindje iets één keer niet wil eten, dan wil dat niet zeggen dat ze het de volgende keer ook niet willen eten. Probeer dus eens iets anders van de kaart. Laat je kindje proeven van jouw gerecht. En veel restaurants hebben er helemaal geen moeite mee om de gewone hoofdgerechten in ‘kinderporties’ te serveren. Zorg dat het eten van je kindje op tafel staat wanneer jij je voorgerecht ontvangt. Dan kunnen ze daarna de speelhoek in en kan jij rustig genieten van de rest van je diner. Laat je kindje niet door het restaurant hollen als er geen speelhoek aanwezig is. Dit is niet alleen erg hinderlijk voor de andere gasten, het kan ook gevaarlijk zijn.

 

 

 

You May Also Like