Zwangerschap op je 20ste, 30ste of 40ste?

De meeste deskundigen zullen zeggen dat er niet zoiets bestaat als een juiste tijd om een gezin te stichten. Maar op verschillende leeftijden zijn er zowel voor- als nadelen verbonden aan het krijgen van kinderen. Als je bijvoorbeeld in de 20 bent, zul je meer energie hebben om voor je kind te zorgen en er achteraan te rennen, maar over minder financiële middelen en persoonlijke levenservaring beschikken om op terug te vallen. Als je achter in de 30 of 40 bent dan heb je financieel gezien wellicht alles meer op orde, maar zul je het moeilijker hebben om zwanger te worden en blijven, en daarna je actieve baby en peuter bij te houden.

Zwangerschap Leeftijd

Hieronder volgen de voors en tegens van een zwangerschap op verschillende leeftijden.

20 tot 24 jaar

JE LICHAAM
Dit zijn je meest vruchtbare jaren. Je menstruatie is waarschijnlijk regelmatig en de meeste, zo niet alle, zijn met eisprong. Maar zelfs nu kun je niet exact zwanger raken wanneer jij dat wilt. De gemiddelde vrouw tussen de 20 en 24 jaar heeft iedere maand ongeveer 20 procent kans om zwanger te worden als ze onbeschermd geslachtsgemeenschap heeft.

Zodra je zwanger bent, zal je bloeddruk waarschijnlijk bij elke prenatale afspraak worden gecontroleerd, hoewel de meeste vrouwen in de 20 slechts een klein risico hebben op hypertensie tijdens de zwangerschap. Nieuw onderzoek toont aan dat je ongeveer de helft kans hebt op het risico van zwangerschapsdiabetes dat vrouwen in de 40 hebben.

JE EMOTIONELE TOESTAND
Het gevoel dat je hebt over je zwangerschap kan, voor een groot deel, afhangen van andere dingen in je leven. Sommige vrouwen die een carrière uitstellen om een baby te krijgen, kunnen eerst ambivalent of boos zijn. Een andere zorg is het lichaamsbeeld, wat een groter probleem is voor de meeste vrouwen die in de 20 zijn dan voor degenen die ouder zijn. Een vrouw van deze leeftijd is waarschijnlijk meer gericht op haar huwelijk dan op andere delen van haar leven, zoals haar werk, en het toevoegen van een derde persoon in de mix kan moeilijk zijn.

RISICO’S VOOR JE BABY
Het aantal miskramen tijdens deze jaren is ongeveer 9,5 procent, het laagste dat het ooit zal zijn. Omdat je eitjes relatief gezien nog jong zijn, zal je baby minder kans hebben om geboren te worden met een geboorteafwijking, zoals het syndroom van Down (1 op de 1.667 geboorten bij vrouwen die in de 20 zijn) of andere chromosomale afwijkingen (1 op de 526 bij vrouwen die in de 20 zijn). Toch worden er bij vrouwen die in de 20 zijn meer kinderen geboren met deze aandoeningen, omdat vrouwen in deze leeftijdsgroep meer baby’s krijgen en vrouwen ouder dan 35 jaar meer kans hebben om screening tests aangeboden te krijgen, en ervoor kunnen kiezen een zwangerschap waarin de foetus een aangeboren afwijking heeft te beëindigen.

25 tot 29 jaar

JE LICHAAM
Als je sport en verstandig eet, en dat blijft doen gedurende je zwangerschap, dan zul je een gemakkelijkere bevalling hebben en in staat zijn om je lichaam sneller terug in vorm te krijgen dan een vrouw die minder fit is. Hoewel dit voor elke leeftijd geldt, heb je als je in de 20 bent meer kans om een optimale conditie te hebben, waardoor de bevalling en gewichtsverlies na de bevalling gemakkelijker is. In termen van gezondheid op lange termijn, kun je als je zwanger wordt als je in de 20 bent volgens sommige studies minder risico hebben op borstkanker en eierstokkanker. Artsen denken dat hormonale veranderingen die optreden tijdens de ovulatie (verhoogd oestrogeen en progesteron), die de eierstokken en borsten elke maand stimuleren, het risico op deze vormen van kanker kunnen verhogen; hoe vaker je zwanger bent, hoe minder vaak je ovuleert.

JE EMOTIONELE TOESTAND
Als je achter in de 20 bent, heb je waarschijnlijk meer kans gehad om een stabiele positie in je werkleven op te bouwen en, afhankelijk van of je getrouwd bent, kan je relatie met je man ook in een betere conditie zijn om de veranderingen te verwerken die het ouderschap met zich meebrengen.

RISICO’S VOOR JE BABY
Het percentage miskramen is 10 procent, slechts iets hoger dan voor vrouwen die vijf jaar jonger zijn. Rond de leeftijd van 25 jaar zijn je kansen om te bevallen van een baby met het syndroom van Down 1 op de 1250, en er is een kans van 1 op de 476 op een baby met een chromosoomafwijking.

30 tot 34 jaar

JE LICHAAM
vanaf de leeftijd van 30 jaar begint de vruchtbaarheid te dalen, maar deze verandering gebeurt geleidelijk, in de komende vijf jaar of zo. Als je een vruchtbaarheidsbehandeling nodig hebt, dan zijn je kansen op succes hoger dan voor een oudere vrouw. Voor vrouwen onder de 35 jaar is de slaagkans van in vitro fertilisatie (IVF) bijvoorbeeld 25 tot 28 procent; voor mensen die ouder zijn dan 40 daalt het percentage tot 6 tot 8 procent. Een studie heeft aangetoond dat het percentage keizersneden bijna twee keer zo hoog is bij vrouwen in de leeftijd van 30 tot 34 jaar dan degenen die in de 20 zijn, maar artsen weten niet waarom.

JE EMOTIONELE TOESTAND
Vrouwen die volledig betrokken waren bij hun werk toen ze in de 20 waren, voelen zich vaak emotioneel klaar om een gezin te stichten als ze hun volgende decennium ingaan. En zij hebben de energie en de middelen om het te doen, maar ze kunnen ook het gevoel hebben dat ze in verschillende richtingen worden getrokken. Ze maken zich zorgen of ze in staat zullen zijn terug te keren naar hun werkleven — of dat ze dit wel zullen willen.

RISICO’S VOOR JE BABY
Het percentage miskramen bedraagt 11,7 procent. Rond de leeftijd van 30 jaar is het risico op het bevallen van een baby met het syndroom van Down 1 op de 952 en een baby met een chromosoomafwijking 1 op de 38.

35 tot 39 jaar

JE LICHAAM
De vruchtbaarheid daalt verder na de leeftijd van 35 jaar, en het neemt een duikvlucht rond de leeftijd van 38 jaar. De daling is grotendeels te wijten aan het feit dat de eitjes van vrouwen ouder worden en het steeds moeilijker wordt om ze te bevruchten.

Tot de leeftijd van 35 jaar raden de meeste artsen aan dat koppels een jaar lang onbeschermde geslachtsgemeenschap hebben alvorens over een vruchtbaarheidsbehandeling na te denken. Die periode wordt teruggebracht tot zes maanden voor vrouwen boven de 35. Het grootste probleem voor onvruchtbare koppels is een uitgestelde behandeling, want er is een groot verschil in de slaagkans tussen een vrouw die achter in de 30 is en een vrouw die net in de 40 is. Het is zelfs zo dat veel vruchtbaarheidsklinieken patiënten niet zullen accepteren als ze ouder zijn dan 39 of 40 jaar.

In vergelijking met jongere vrouwen is het risico op een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap ongeveer dubbel zo hoog voor vrouwen die ouder zijn dan 35 jaar; hypertensie treft ongeveer 10 tot 20 procent van de zwangere vrouwen in deze leeftijdsgroep. Zwangerschapsdiabetes komt twee tot drie keer vaker voor bij vrouwen boven de 35 jaar dan bij jongere vrouwen, en recente studies tonen aan dat het risico nog hoger is als de vrouw in de loop der jaren aan gewicht is toegenomen.

De kans op een keizersnede is ongeveer twee keer zo hoog bij vrouwen met een leeftijd van 35 tot 39 jaar in vergelijking met vrouwen die in de 20 zijn, mogelijk omdat een bevalling de neiging heeft langer te duren bij oudere vrouwen. Als de tweede fase van de bevalling langer duurt dan twee uur grijpen verloskundigen vaak in en doen ze een C-sectie om de stress voor de baby te verminderen.

JE EMOTIONELE TOESTAND
Dit is de leeftijd waarop je arts mogelijk een vruchtwaterpunctie of andere prenatale screening aanraadt — die bij veel vrouwen angst inboezemt als ze wachten op de resultaten — omdat de risico’s van het krijgen van een baby met het syndroom van Down of een ander type chromosomale aandoening aanzienlijk beginnen toe te nemen.

RISICO’S VOOR JE BABY
De kans op een meerling, vooral tweelingen en zelfs drielingen, verhoogt aanzienlijk als je achter in de 30 bent (en begin 40). Dit is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat de hormonale stimulatie van de eierstokken een beetje verandert naarmate een vrouw ouder wordt, waardoor de kans toeneemt dat er meer dan één eitje vrijkomt. Het zou de manier van compenseren van Moeder Natuur kunnen zijn voor het feit dat er waarschijnlijk meer eitjes een gebrek hebben. Vrouwen die vruchtbaarheidsmedicijnen innemen, hebben ook een hoger risico op een meerling, omdat de medicijnen de eierstokken stimuleren meer eitjes te produceren. Toch is de kans op een tweeling, drieling of andere meerlingen relatief gezien nog steeds klein.

Het percentage miskramen stijgt na de leeftijd van 35 jaar tot bijna 18 procent. Volgens recente studies is het percentage doodgeboren kinderen ongeveer twee keer zo hoog bij oudere zwangere vrouwen dan bij jongere, maar de redenen ervan zijn onbekend.

40 tot 44 jaar

JE LICHAAM
Eerst het goede nieuws: Een recente studie toont aan dat vrouwen boven de 40 die baby’s hebben gekregen zonder de hulp van vruchtbaarheidsmedicijnen of andere ondersteunende reproductieve technologieën de neiging hebben langer te leven dan degenen die daar geen gebruik van hebben gemaakt. Waarom? Een theorie is dat oestrogeen, dat nog steeds overvloedig wordt geproduceerd bij vruchtbare vrouwen, levensverlengende effecten heeft op het hart, de botten en andere organen. Maar, minder dan 1 procent van de vrouwen in de leeftijd van 40 tot 44 jaar hebben baby’s. De kans om in een bepaalde maand zwanger te worden daalt tot slechts 5 procent na de leeftijd van 40 jaar.

Hoe goed je een baby draagt en ervan bevalt als je in de 40 bent, hangt af van verschillende factoren, waaronder de mate van fitheid, algehele gezondheidsgewoonten en of dit je eerste baby is. De grootste klacht van zwangere vrouwen die in de 40 zijn, is moeheid. Alle zwangere vrouwen voelen zich moe door hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap, maar de vermoeidheid lijkt toe te nemen bij oudere vrouwen en kan worden verergerd als er jonge kinderen verzorgd moeten worden.
Als je al een baby hebt gehad, kan je ook meer kans hebben op aambeien, druk op de blaas, verzakt weefsel in de baarmoeder en vagina, en hangende borsten dan je 20 jaar eerder zou hebben gehad, simpelweg omdat de spieren en andere weefsels in deze gebieden reeds zijn uitgerekt. Je kunt deze effecten minimaliseren door ervoor te zorgen dat je tijdens de zwangerschap niet overmatig aan gewicht toeneemt, matig actief blijft en Kegel oefeningen doet om je vaginale spieren sterk te houden.

JE EMOTIONELE TOESTAND
Als je rond de 40 bent, heb je een schat aan ervaring en volwassenheid om uit te putten bij het opvoeden van een kind. De kans is groot dat je ook meer geduld zult hebben dan wanneer je rond de 20 zou zijn geweest. Maar je zult je waarschijnlijk zorgen maken. “Wat ik meestal hoor is: ‘Ik zal zo oud zijn tegen de tijd dat deze baby naar school gaat!'”, aldus Glazer. “Of een koppel kijkt verder in de toekomst en ziet dat hun nest tot aan hun 60ste of 70ste niet leeg zal zijn. Oudere ouders moeten gevoelens van verlies van vrijheid en spontaniteit in evenwicht brengen met de vreugde die ze voelen in het opvoeden van een kind.”

RISICO’S VOOR JE BABY
Ongeveer een derde van alle zwangerschappen bij vrouwen in de leeftijd van 40 tot 44 jaar eindigt in een miskraam. Daar zijn verschillende redenen voor. Om mee te beginnen, de eitjes kunnen gebreken hebben, het baarmoederslijmvlies kan niet dik genoeg zijn of de bloedtoevoer naar de baarmoeder niet rijk genoeg om een zwangerschap te ondersteunen. De risico’s van placenta previa (waarbij de placenta laag ligt in de baarmoeder en geheel of gedeeltelijk de cervicale opening blokkeert, waardoor een hoog risico op bloedingen ontstaat) en placenta abruptio (waarbij de gehele of een deel van de placenta loskomt van de baarmoederwand) nemen ook toe. Baby’s van vrouwen die in de 40 zijn, hebben ook meer kans op een lager geboortegewicht (minder dan 5 1/2 pond).
Risico’s van chromosomale aangeboren afwijkingen stijgen vanaf de leeftijd van 40 jaar ieder jaar gestaag. Als je bevallen bent op de leeftijd van 40 jaar, dan heeft je baby een kans van 1 op 106 om geboren te worden met het syndroom van Down en een kans van 1 op 66 om geboren te worden met een chromosomale afwijking. Maar rond de 44 jaar stijgen deze risico’s tot 1 op 38 en 1 op 26.

45 tot 49 jaar

JE LICHAAM
Het percentage vrouwen dat baby’s heeft in deze leeftijdsgroep is 0.03 procent, en de kans op een succesvolle vruchtbaarheidsbehandeling daalt enorm. In staat zijn om zwanger te kunnen worden en een zwangerschap te dragen, is op zich al een prestatie en tot op zekere hoogte een weerspiegeling van je eigen goede gezondheid. We hebben allemaal wel de succesverhalen gehoord van vrouwen die achter in de veertig kinderen kregen door middel van in vitro fertilisatie. Maar meer dan de helft van alle zwangerschappen verwekt door IVF bij vrouwen ouder dan veertig wordt geproduceerd door middel van donoreicellen.

Als je eenmaal zwanger bent, heb je meer kans om strenge testen te ondergaan dan wanneer je jonger zou zijn geweest. De meeste zwangere vrouwen in de 40 krijgen een aantal stress testen om hun cardiovasculaire gezondheid te controleren, en ze zullen meer nauwlettend worden gecontroleerd op tekenen van diabetes of nierproblemen dan vrouwen die in de 20 zijn.

Zelfs als je in topconditie bent, zal het dragen en bevallen van een baby moeilijker zijn dan wanneer je in dezelfde fysieke conditie en in de 20 bent. Zwangerschap is, in zekere zin, net als een sportief evenement. Het bloedvolume wordt bijna verdubbeld, waardoor de druk op het hart wordt verhoogd, en het extra gewicht legt een druk op je spieren en gewrichten.

JE EMOTIONELE TOESTAND
De meeste vrouwen die midden in de 40 zijn, zijn bezorgd over de gezondheid van hun baby en hun eigen gezondheid – en ze hebben alle reden hiertoe, want op deze leeftijd is er voor beiden een verhoogd risico. Maar de meeste zwangerschappen, zelfs bij vrouwen die in de 40 zijn, hebben een goed resultaat. Hoe beter je voor jezelf zorgt, hoe succesvoller je zwangerschap zal kunnen zijn.

RISICO’S VOOR JE BABY
Meer dan de helft van alle zwangerschappen bij vrouwen die ouder zijn dan 45 eindigt in een miskraam (vóór de 20ste zwangerschapsweek). In vergelijking met vrouwen die in de 20 zijn, is het risico op doodgeboorte dubbel zo hoog voor vrouwen van in de 40; om deze reden voeren veel artsen in de laatste weken van de zwangerschap meer stress testen en echo’s uit bij oudere vrouwen. De kans op chromosomale afwijkingen neemt sterk toe. Op de leeftijd van 45 jaar is er een kans van 1 op 30 om te bevallen van een kind met het syndroom van Down en een kans van 1 op 21 op een baby met een chromosoomafwijking. Bij een 49-jarige stijgen deze risico’s naar 1 op 11 en 1 op 8.

BOVEN DE 50

De gemiddelde leeftijd voor de menopauze is 51 jaar, maar meestal komt het voor tussen de 45 tot 55 jaar. Bijna alle zwangerschappen bij vrouwen boven de 50 vereisen wat hulp, zowel van vruchtbaarheidsmedicijnen, hormoonsupplementen of, vaker, donoreicellen. Vrouwen die nog steeds ovuleren moeten meestal progesteron innemen voor ten minste de eerste twee maanden om de zwangerschap te behouden. Vrouwen die gestopt zijn met ovuleren hebben donoreicellen nodig om zwanger te worden, en moeten voor een groot deel van de zwangerschap oestrogeen en progesteron innemen totdat de placenta deze hormonen zelf begint te produceren.

Op deze leeftijd is er een hoge kans op complicaties — waaronder hypertensie, nierproblemen en problemen met de placenta — die strikte controles en zorg vereisen.

Dan is er nog de kwestie van de leeftijd van de vrouw als de baby geboren is. We kennen allemaal wel vrouwen die 50 zijn, en energieker en alerter zijn dan vrouwen van 20, en ze hebben het extra voordeel van volwassenheid en ervaring. Maar vrouwen boven de 50 kunnen extra energie nodig hebben — en niet te vergeten uithoudingsvermogen — om elke twee uur met een pasgeboren wakker te worden of een peuter achterna te rennen.

Statistieken tonen aan dat als een vrouw eenmaal zwanger is ze veel meer kans heeft, indien ze goed voor zichzelf zorgt en de prenatale screening testen negatief zijn, wel te bevallen van een gezonde baby dan niet – ongeacht haar leeftijd. Het percentage foetale sterfte is met ongeveer 70 procent gedaald sinds de jaren ‘60. Dat is goed nieuws voor alle zwangere vrouwen.

You May Also Like