Zit uw peuter ook in de ‘waarom fase’

Zit uw peuter ook in de ‘waarom fase’

Waarom wordt het donker? Waarom moet ik naar bed? Waarom heeft oma grijs haar? Waarom gaan we fietsen? Waarom, waarom, waarom?

Zit uw peuter ook in de ‘waarom fase’

Vele peuters kunnen hun dag er mee vullen, met hun vele waarom vragen. De waarom-fase is bij de meeste ouders wel bekend, al zijn er ook genoeg peuters die nooit deze waarom-fase doormaken. Maar waar komt al dit ge-waarom vandaan en waarom stelt het kind juist vooral die waarom vragen?

Een peuter probeert steeds meer grip te krijgen op de wereld om zich heen en doet dit door enorm veel vragen te stellen. In het begin zijn dit vooral vragen die beginnen met ‘wat’, ‘waar’ en ‘wie’. ‘’Wat is dat’’, ‘’Wie loopt daar”.

Het formuleren van dit soort vragen is vrij eenvoudig. En het vraagt om een niet al te grote woordenschat. Het kind kan vrij gemakkelijk de gedachten onder woorden brengen. Het antwoord is over het algemeen vrij kort en gemakkelijk te begrijpen.

Het blijven stellen van waarom vragen komt gedeeltelijk voort uit het oefenen met deze vragen. Maar een peuter ervaart ook al snel dat het stellen van waarom vragen veel interessantere antwoorden oplevert dan de eerder genoemde vragen. En een dergelijk antwoord roept zeer regelmatig meteen weer nieuwe vragen op bij het kind. Een peuter leert dus veel van het stellen van waarom vragen. Het leert gedachten omzetten in vragen, leert vragen formuleren en leert veel van de antwoorden die het krijgt. En het kind leert dat het goed is om dingen te willen begrijpen en weten. Dat stimuleert de ontwikkeling van het kind. Het is dan ook belangrijk de vragen serieus te nemen en antwoord te geven.

Maar niet altijd is het kind op zoek naar kennis met het stellen van waarom vragen. Peuters kunnen ook enorm veel plezier beleven aan het feit dat ze nu een gesprekje voeren met hun ouders. Dit geeft ze het gevoel dat ze al groot zijn. En dat vinden ze heel interessant. Ze willen dan niet echt weten waarom iets is.

Het voortdurende waarom vragen van een peuter kan een ouder soms vreselijk irriteren. Het lijkt soms alsof er geen einde aan komt. Toch is het wel goed om zolang het kind echt luistert naar de antwoorden, deze ook te blijven geven. Maar dat hoeft niet altijd op het moment dat de vraag gesteld wordt. Je kunt als ouder best aangeven dat je op het moment geen tijd hebt om een vraag te beantwoorden. En dat je daarom later antwoord zult geven.

 

 

You May Also Like