Zindelijkheidstraining

Zindelijkheidstraining

Af en toe hoor je verhalen van andere moeders dat hun kind als na een paar weken oefenen zindelijk was. Dat is niet onmogelijk maar komt niet vaak voor. Meestal duurt het wel een halfjaar voor je kind volledig zindelijk is, of zelfs nog langer. Meisjes zijn over het algemeen iets eerder zindelijk dan jongetjes.

 

Zindelijkheidstraining

Wanneer is je kind er aan toe?
Je kindje is er aan toe wanneer hij zelf aangeeft dat hij een vieze luier heeft. Het kan ook zo zijn dat je het zelf wilt gaan proberen. Je merkt dan als snel genoeg of je kindje er aan toe is.

 

Beginnen met zindelijkheidstraining

Zindelijkheidstraining houdt in dat je je kind gaat leren het toilet of het potje te gebruiken in plaats van zijn plas of ontlasting in een luier te doen. Het doel is dat je kind niet alleen overdag maar ook ’s nachts droog blijft. Het duurt vaak wat langer voor je kind ook ’s nachts zindelijk is.

Zindelijkheidstraining vraagt veel tijd en energie. Daarom moet je er pas aan beginnen wanneer je zeker weet dat je je kind dagelijks kan motiveren. Tijdens een vakantie of als je kind nog niet naar school gaat. Veel kinderen beginnen met de training wanneer ze naar de peuterspeelzaal gaan. Ze zien dan de iets oudere kinderen naar kinderen gaan en dat kan ze motiveren.

 

Je kindje voorbereiden

Een kind leert veel van observeren. Je kunt je kind daarom meenemen als je zelf naar het toilet gaat. Om te laten zien hoe je op het toilet zit en uitleggen wat je daar gaat doen. Je kunt je kind er ook bij betrekken door hem te laten helpen bij het doorspoelen van het toilet of door het toiletpapier aan te laten geven.

 

Starten met het potje

Je begint meestal het potje. Zet het potje op een plek waar je kind graag speelt. Laat hem er met zijn kleren aan op zitten om er aan te laten wennen. Moedig daarna je kind aan om op het potje te zitten zonder luier. Als je kind zijn eerste plasje heeft gedaan, prijs hem dan. Laat je kindje zien dat je heel trots bent. Doe dit ook voor de volgende keren dat hij het potje gebruikt. Als je kind eenmaal is begonnen met op het potje te plassen zal het als snel plas zindelijk zijn. Na een tijdje is je kind de gehele dag plas zindelijk. Als je voor het eerst met je peuter naar buiten gaat zonder luier, begin dan met korte stukjes.

Sommige kinderen vinden het eng om op het potje te poepen. Het kan daarom soms iets langer duren voordat een peuter `een poepje` op het potje durft te doen. Blijf je kind stimuleren, maar ga hem nooit dwingen. Als je kind eenmaal voor het eerst op het potje heeft gepoept, laat hem dan weer merken hoe trots je op hem bent.

 

Nog enkele tips

  • Laat je kind niet tegen zijn wil op het toilet/potje zitten.
  • Leer jongens hun plas goed in het potje/wc te richten. Bij een jongetje zou een papa kunnen laten zien, hoe op het toilet te plassen. Als je toilet niet te hoog is, vinden peuterjongetjes het vaak stoer om ook staand te plassen.
  • Voor sommige kinderen werkt de ‘stickermethode’ heel goed als motivatie.

You May Also Like