Jonge Moeders vs Oudere Moeders!

Uit een enquête onder 15.000 moeders met als onderwerp "Jongere versus oudere moeders" over de voor- en nadelen van het hebben van een kind in verschillende levensfasen. De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen in de NL hun eerste kind krijgen, is 25,2 jaar. In 1970, bijvoorbeeld, bedroeg de gemiddelde leeftijd 21,4 jaar. Dit is geen verrassend nieuws. Een heel scala van sociale en medische vooruitgang van de afgelopen 50 jaar (de vrouwenbeweging, de pil, vruchtbaarheidsmedicijnen, in vitro fertilisatie, en het invriezen van eitjes en embryo’s) hebben gestaag de leeftijd verruimd waarop vrouwen moeder kunnen (en willen) worden. Maar wat niet is onderzocht, is wat deze verschillende soorten moeders nu eigenlijk bindt en hoe ze elkaar verdelen en steunen. Hebben ze eigenlijk wel raakvlakken?

Beste Leeftijd Voor Baby

Onvolwassen snotneuzen vs oude wijven
Deze titel polariseert veel meer dan de nogal delicaat geformuleerde naam "jongeren versus ouderen" die we in plaats daarvan voor ons onderzoek kozen, maar blijkbaar zit er een kern van waarheid in die vervelende beschrijvingen als het gaat om de manier waarop de twee groepen naar elkaar kijken. En hoewel beide groepen met modder gooiden, waren het de zogenaamd meer volwassen oudere moeders die zich harder opstelden.

Zesendertig procent van de jongere moeders (en maar liefst 54 procent van de moeders die 24 jaar of jonger zijn) zeggen dat een oudere moeder heeft geprobeerd hen het gevoel te geven dat ze te onvolwassen of onervaren zijn om voor een baby te zorgen. Hier staat tegenover dat slechts 12 procent van de oudere moeders aangeeft dat een jongere moeder hen het gevoel heeft gegeven te oud en niet energiek genoeg te zijn om voor een kind te zorgen.

Daarnaast klaagt een derde van de jongere groep dat ze actief zijn afgesnauwd door andere moeders vanwege hun leeftijd, in vergelijking met slechts een tiende van de oudere groep. "Als ik mijn dochter ophaal van de kinderopvang bekijken de “oudere" moeders mij van top tot teen en verzinnen excuses om geen speelafspraken met mij te maken", zegt Sheena , 21 jaar. Christina, 24 jaar, voelt het vooroordeel ook. "Ik loop tegen oudere moeders aan die er gewoon van uitgaan dat ik een slechte ouder ben vanwege mijn leeftijd. Het is niet moeilijk om te vertellen wat ze denken", zegt ze. "Ik probeer met andere moeders in het park te praten, maar ze kijken naar me alsof ik een klein kind ben." En Marlea, 26 jaar, geeft aan, "Mijn man is 36, en daarom nemen de meeste oudere moeders hem veel meer serieus als ouder dan mij. Ze erkennen mij niet eens.”

De jongere moeders kunnen meer druk voelen, omdat, volgens ons onderzoek, oudere moeders de neiging hebben sneller te oordelen. Maar dat betekent niet dat de groep van 35-jarigen en ouder er gemakkelijk vanaf komt. Andrea, 24 jaar, heeft dit te zeggen over de oudere moeders: "Ze hebben meestal één kind en verwennen hem/haar als een kleinkind!" En een lezer, zegt dat ze als leraar oudere ouders heeft gezien die hun kind niet kunnen bijhouden, waardoor ze nu van mening is dat "het hebben van kinderen na de leeftijd van 45 jaar gewoon egoïstisch is.”

Die opmerking is veelzeggend. "Ik was zes maanden zwanger en aan het winkelen voor zwangerschapskleding", herinnert Deb,  35 jaar, zich. "Toen de verkoopster — waarschijnlijk begin twintig — me vroeg hoe oud ik was. Toen ik haar mijn leeftijd vertelde, leek ze verbaasd. Toen zei ze: “Ik wil snel kinderen krijgen, zodat ik ze bij kan houden terwijl ik nog jong ben. Ik kon niet geloven dat ze dat recht in mijn gezicht zei!"

De beste tijd om een baby te krijgen
Het is duidelijk dat zowel oudere als jongere moeders meningen hebben over wie er een betere moeder is. Maar beide groepen lijken ook in de verdediging te schieten. Zouden hun reacties kunnen wijzen op een onderliggende onzekerheid over hun eigen beslissingen in het leven? Misschien. Eenzelfde percentage van beide groepen — een kwart — meldt dat ze zich zelfverzekerd voelen bij andere moeders vanwege hun leeftijd. Tegelijkertijd, echter, vindt slechts 4 procent van de oudere moeders en 13 procent van de jongere moeders “de afkeuring van anderen” één van de belangrijkste nadelen aan het hebben van kinderen op de leeftijd toen ze hen kregen. Dus waar komt het zelfverzekerd zijn dan vandaan als het ze niet kan schelen wat anderen denken?

Verbazingwekkend, de moeders waren het strengst voor zichzelf. Meer dan de helft van de oudere moeders zou willen dat ze hun baby hadden gekregen toen ze jonger waren, 22 procent van de jongere moeders zou willen dat ze hadden gewacht.

Het komt erop neer dat de perfecte leeftijd om kinderen te hebben net zo goed een mythe is als de perfecte moeder. Elke berekening van vrouwen over het juiste moment om kinderen te krijgen, is een ingewikkelde formule van emotionele en praktische factoren — gezondheid en vruchtbaarheid, financiële stabiliteit, relatiestatus, carrière en persoonlijke ontwikkeling. Het maakt niet uit welke factoren het zwaarst wegen in de formule, de beslissing om een ​​moeder te worden gaat altijd gepaard met afwegingen. Het zijn de afwegingen die ons laten twijfelen aan onze keuzes — en de keuzes van andere moeders.

Opgroeien – op elke leeftijd
Maar met al het gepraat over de perfecte leeftijd komen veel vrouwen tot de conclusie dat hun plannen niet veel voorstellen als het om het lot gaat. Voor hen komt de perfecte leeftijd wanneer deze daar is.

"Ik was niet van plan om een oudere moeder te worden," zegt Ruth, 39 jaar. "Maar plan A – om kinderen te krijgen voor mijn 35ste – werd geen werkelijkheid. En plan B en C ook niet. Tegen de tijd dat ik kinderen kreeg, was ik eigenlijk bij plan XYZ aangekomen. Het duurde vele jaren en drie mislukte zwangerschappen voordat ik moeder werd. Plan A zou leuk geweest zijn, maar plan XYZ is ook niet zo slecht."

Dit gevoel werd door veel van onze respondenten gedeeld. Wanneer ze moeder werden, was niet zo van belang, wel dat ze het uiteindelijk werden. Of ze nu een kind kreeg op haar 20ste, 28ste, 34ste of 45ste, elke moeder heeft een eigen verhaal, een reis die ze koestert. De vrouw die haar dochter op haar 47ste kreeg, schreef ons over haar pogingen om zwanger te worden na jaren van zorg voor haar zieke ouders. "Na het zien van zoveel dood wilde ik een baby. Ik ging naar de vruchtbaarheidsarts op de dag dat ik de verkoop van mijn ouderlijk huis had afgesloten." En de 23-jarige die in een oogwenk opgroeide toen ze bevallen was van een mooi kind met speciale behoeften vertelt ons: "Zij geeft vreugde aan ons leven.”

Misschien groeit niemand van ons echt op totdat we de verantwoordelijkheid nemen voor — en het plezier ervaren van — de zorg voor een kind. "Vergeet niet," zegt Sarah Campsey uit Portland, Oregon,: "het is moeilijk om een moeder zijn, ongeacht hoe oud je bent. Dus laat je vooroordeel varen en ga met moeders van alle leeftijden praten. We hebben allemaal iets te delen, iets te leren."

You May Also Like