Hoe om te gaan met het gedrag van je peuter

Peuters luisteren vaker niet dan wel en kunnen heel koppig en eigenwijs zijn. Hoe ga je hier als ouder het beste mee om? Kinderpsychologe Tischa Neve legt uit hoe dat komt.

Hoe om te gaan met het gedrag van je peuter

Haar visie hierop is: ‘’ Dit komt omdat ze van alles willen, maar nog niet zo goed kunnen praten en duidelijk kunnen maken wat ze willen. Ook lukt fysiek nog niet alles wat ze wel in hun hoofd hebben.’’

Wanneer je kind eigenwijs is en niet wil luisteren, benoem dan zijn gevoel. ‘’Ik weet dat je nog niet weg wilt van je vriendjes en verder wilt spelen. Je hebt het heel leuk, maar mama moet nog boodschappen doen en je broertje van de crèche ophalen.’’

Als je kind boos wordt is dat geen probleem. Hij moet zijn woede kunnen uiten. Zet hem niet in de hoek voor straf. Dat gaat hij niet begrijpen en verwart hem. Je kunt je peuter wel even apart zetten om af te koelen. Het verschil is dat je hem niet voor straf apart zet, maar zodat hij weer rustig kan worden.

Kinderen en vooral peuters hebben een eigen willetje en willen graag zelf dingen bepalen. Als je naar buiten wilt gaan met je kind dwing hem dan niet om zijn jas en schoenen aan te doen. Kans is groot dat je een ‘’Nee” hoort en gaat protesteren.

Pak zijn schoenen en vraag hem of hij eerst zijn linker- of rechterschoen wil aantrekken. Je geeft je kind het gevoel dat hij de leiding heeft. Hij bepaalt zelf welke schoen hij als eerst aantrekt.

You May Also Like