Hoe je een harmonieus gezin krijgt.

Hoe je een harmonieus gezin krijgt.

Er wordt wel vaker gezegd dat het gezin de hoeksteen is van de samenleving. Hoe kun je er dan voor zorgen dat de fundamenten stevig blijven staan? De mogelijkheid bestaat dat je huis instort. Maar met een paar tips kun je de fundamenten verstevigen.

Hoe je een harmonieus gezin krijgt.

Knuffelen en snoezelen

De kracht van aanrakingen is een belangrijke factor bij het creëren van familiebanden. Veel kinderen houden er van om ’s avonds nog even bij mama en papa op de bank te zitten. Het kind voelt zich gewaarborgd en geliefd. Ook helpt het knuffelen om de kindergeest te ontspannen na een dag vol nieuwe ervaringen. Het geeft mama en papa ook een gelegenheid om zich te ontspannen na een drukke dag op werk en een beter evenwicht te creëren.

Muziek

Samen met je kinderen naar muziek luisteren is een aanrader. Muziek helpt je niet alleen bij het ontspannen, het kan je ook opvrolijken. Muziek heeft ook een sociale en culturele functie. Het motiveert kinderen om taken en uitdagingen aan te gaan, van het opruimen van hun kamer tot het uitproberen van nieuw voedsel.

Keukenhulpje

Nodig je kinderen uit in de koken. Het verandert gegarandeerd kun kijk op eten. Leer hen koken. Samenwerken, improviseren en probleemoplossend en systematisch werken zijn maar enkele van de vaardigheden die ze zo kunnen verkrijgen of verbeteren. Leg ze uit waarom sommige voedingsmiddelen gezonder zijn dan andere. Leer ze variëren en open te staan voor uiteenlopende voedingswaren. Kinderen zijn van natura al heel nieuwsgierig. Ze zullen dan ook meer en verschillende smaken willen ontdekken.

Routine
Samen uit, samen thuis. Samen opstaan, samen eten, samen gaan slapen, samen een activiteit ondernemen. Kinderen zullen zich geborgen en veilig voelen. En houd in het oog dat iedereen zeker genoeg slaap en me-time krijgt, wat ook zeer belangrijk is voor kinderen!

Babbeluurtje

Las elke week een exclusief babbeluurtje in. Het mag zolang duren als je wil. Luister naar je kind als het vertelt over zijn belevenissen, en vertel ook wat over jezelf. Naast individuele babbelstonden kan je nu en dan een soort forum of panelgesprek organiseren, op ludieke wijze uiteraard. Of eens een postbus ophangen voor berichtjes gedurende enkele weken. Cultiveer de debatcultuur en het overlegmodel voor grotere kinderen. Zolang er communicatie is en zoveel mogelijk bespreekbaar (daarom niet toegelaten) is, zijn bijna alle problemen oplosbaar.

Humor

Humor relativeert beladen onderwerpen met een geestigheid. Dat kan veel opluchting geven. Nog voordelen van humor: het verbreedt de blik, verlicht onderlinge spanningen en wakkert het enthousiasme aan.

Share This Story

Gezin in Balans

You May Also Like