Hoe je afgekolfde melk bewaart

Hoe je afgekolfde melk bewaart

Na het afkolven kun je je moedermelk bewaren. Hoe kun je de afgekolfde melk het beste bewaren en hoe lang? En wat doe je na gebruik met je kolfapparaat?

Hoe je afgekolfde melk bewaart

In de koelkast

Uitgekookte, gesteriliseerde flessen, spenen en onderdelen van het kolfapparaat laat je eerst goed uitdruipen op een schone theedoek. Daarna droog je ze af met een andere schone theedoek of een stuk keukenpapier. Bewaar alles vervolgens in de koelkast, anders zien bacteriën alsnog hun kans schoon.

Afgekolfde melk bewaren

Als je de afgekolfde melk nodig hebt voor de volgende voeding van je baby kun je die gewoon op kamertemperatuur laten staan. Als je de melk langer wilt bewaren, zet de afgekolfde melk dan zo snel mogelijk in de koelkast. In de koelkast blijft het dan nog vijf dagen goed.

Invriezen en ontdooien moedermelk

Je kunt de melk ook invriezen, nadat je die hebt laten afkoelen in de koelkast. Je moet dat wel binnen 24 uur na het kolven doen. Goed uitgekookte kunststof ijsblokjesdoosjes, ijsblokzakjes of speciale moedermelk bewaarzakjes zijn daar heel geschikt voor. Zo, kun je later precies de hoeveelheid melk ontdooien die je kind nodig heeft.

Vergeet niet overal stickertjes op te plakken met de datum waarop je de melk ingevroren hebt. Ingevroren melk kun je in de vriezer (-18 °C) drie tot zes maanden goed houden. In het vriesvak van de koelkast is dat twee weken.

Het beste is om ingevroren melk in de koelkast te laten ontdooien. Daar moet je zo’n twaalf uur voor uittrekken. Na het ontdooien kun je de melk nog 24 uur gebruiken. Ontdooien kan ook sneller: door de bevroren melk in een flesje onder de kraan te houden en die langzaam van koud naar warm te draaien. Eenmaal ontdooide moedermelk kun je maximaal 24 uur in de koelkast goed houden. Ontdooi de melk nooit bij kamertemperatuur, in verband met bacteriën.

Niet in de magnetron

Het wordt afgeraden om moedermelk op te warmen in de magnetron. Door het verwarmingsproces kunnen belangrijke, unieke stoffen verloren gaan. Een flessenwarmer of au bain marie is een beter alternatief.

Gooi restjes weg

Als moedermelk eenmaal verwarmd is, gooi die dan na een uur veiligheidshalve weg. Vries de melk nooit opnieuw in en koel het ook nooit opnieuw.

Heel belangrijk: hygiëne!

Het spreekt voor zich dat hygiëne bij het kolven heel belangrijk is. Was je handen voor je gaat kolven en kook alle kolfattributen de eerste 4 weken dagelijks uit.  Spoel de kolfattributen eerst goed af. Dompel ze vervolgens voor ten minste 5 minuten in kokend water onder.

 

 

You May Also Like