Hoe ga je om met moeilijke eters?

Hoe ga je om met moeilijke eters?

Kleine Eters
Peuters eten niet altijd even gemakkelijk. Er zijn periodes dat het goed gaat, dat je kind zelf op haar stoel klimt en haar bordje leeg eet. Maar wat als ze een paar dagen achtereen haar bordje laat staan. Wat doe je dan?

Hoe ga je om met moeilijke eters?

 

Kinderen tussen de 1 en 4 jaar hebben lang niet zo veel eten nodig vergeleken met toen ze nog baby waren. Het eerste jaar komen baby’s gemiddeld ongeveer 7 kilo aan. Peuters echter hoeven niet meer dan 2 kilo zwaarder te worden. Ze hebben nu dus minder behoefte aan eten.

 Eigen willetje

Daarnaast komt het eigen willetje van je kind sterk naar voren in deze periode. Hoe meer je aandringt, des te koppiger ze zal weigeren. Het is begrijpelijk, dat je je niet alleen zorgen maakt over het slechte eetgedrag van je kind. Maar dat het je ook wel eens ergert.  Je hebt tijd en zorg besteed aan een goede maaltijd. Kinderen voelen deze irritatie direct aan.  Wanneer je het slechte eetgedrag steeds beloont met een spelletje, liedje of extra lekker toetje, je kind dan al snel doorheeft dat ze bij het braaf leeg eten van haar bordje al deze aandacht moet missen. Met een zo’n aanpak blijft je kind liever een lastige eter. Een strengere aanpak zal bij je kind echter nog meer verzet opwekken met als gevolg dat ze niets meer eet.

Wat kun je doen?

Zolang je kind levendig is en volop speelt, is er geen reden om je ongerust te maken over de minieme eetlust van je kind. Probeer je zo min mogelijk te ergeren als je kind haar bordje eten wegduwt. Je kunt het beste nuchter en kalm blijven.

Vóór het eten

  • Zorg dat je kind niet te moe is voordat ze aan tafel gaat. Anders heeft ze waarschijnlijk geen trek meer.
  • Een kindermaag is snel gevuld, geef daarom niet extra veel te drinken
  • Laat je kind zelf haar bordje op tafel zetten of meehelpen bij het koken of wassen van de sla. Het is dan leuk om aan tafel te gaan.

Eenmaal aan tafel

  • Schep niet teveel op. Mocht je kind haar bord nog niet leeg hebben, terwijl je al klaar bent aan tafel, ruim dan haar bord ook af. Zeg daarbij dan iets zoals “Je hebt zeker niet zoveel honger. De aardappeltjes vond je lekker, hè? Je hebt ze allemaal op. Goedzo!” Peuters kunnen best een keer een maaltijd overslaan. Geef haar nu toch een toetje. Zou je je kind voor straf dit deel van het eten dat ze juist lekker vindt weigeren, dan schiet je je doel voorbij. Immers, het plezier in eten verdwijnt. Ook toetjes zijn gezond, als je ze niet te zoet maakt.
  • Kinderen vinden het veel leuker als ze zelf mogen opscheppen. Zet op de tafel eens verschillende schaaltjes neer met wat schijfjes komkommer, stukjes wortel, mais volkoren macaroni, een hardgekookt ei, ham, blaadjes sla, ed. Dat nodigt uit om te eten.
  • Geef je kind geen extra cracker of soepstengel wanneer ze haar eten heeft laten staan. Je kind heeft dan snel in de gaten dat, wanneer ze haar bordje wegduwt, ze wel een lekker tussendoortje ervoor in de plaats krijgt.
  • Mocht je je bezorgd maken over de eetlust van je kind, schrijf dan eens alles op wat je kind op een dag naar binnen krijgt. Misschien ontdek je dat daar toch heel wat voedingsstoffen in zitten. Dat eetlijstje kun je eventueel ook eens met je wijkverpleegkundige of consultatiebureauarts doornemen.

You May Also Like