De ontwikkeling van het kindergebit

De ontwikkeling van het kindergebit

Al in een vroeg stadium begint de ontwikkeling van het gebit van je kindje.

De ontwikkeling van het kindergebit

Een kindje is al vanaf week 9 van de zwangerschap bezig is met het ontwikkelen van zijn tandjes. Dat gebeurt op dat moment natuurlijk allemaal onder het tandvlees.

Het melkgebit

Een melktandje komt gemiddeld pas door als 2/3 van de wortel gevormd is. Dat is wanneer een kind ongeveer zes maanden oud is. Het komt ook voor dat kindjes geboren worden met witte puntjes in het midden van hun onderkaak. Dat zijn ook al beginselen van melktandjes.

Het doorkomen van tandjes is niet fijn voor een kindje. Het kan behoorlijk pijn doen, een kindje koorts, schrale billen of rode wangen krijgen. Een hulpmiddel tegen de pijn in zijn mondje is door je kindje in een bijtring te laten bijten. Vul deze eerst met water en koel hem licht in het vriesvak.

Rond de eerste verjaardag van een kind zijn de onderste en bovenste voortanden meestal al goed zichtbaar. Alle tandjes uit het melkgebit, in totaal 20 stuks, komen door tot een kind vier jaar oud is. Daarna is het melkgebit compleet.

Een blijvend gebit

Wanneer een kind ongeveer zes jaar oud is komen de eerste blijvende kiezen door. Ook verliest een zesjarig kind dan de onderste voortanden. Voortanden aan de bovenkant van het gebit vallen er pasl uit wanneer een kind zeven of acht jaar is. Wanneer een kind zowel melktanden als blijvende kiezen heeft, heeft het een zogenoemd wisselgebit.

Het kan voorkomen dat het doorkomen van tandjes niet helemaal lekker gaat. Een kind kan last krijgen van ontstoken tandvlees omdat de tandjes langzaam doorkomen. Ook kan er te weinig plaats zijn in de kaak voor alle tandjes. Een kind kan al snel gaatjes, omdat de achterste kiezen in de mond lastig bereikbaar zijn met een tandenborstel. Om te zorgen dat het doorkomen van de tandjes zo goed mogelijk verloopt, is het verstandig om het gebitje regelmatig te laten controleren door een tandarts.

Het blijvende gebit blijft doorkomen tot een kind een jaar of dertien is. Daarna blijven alleen nog de verstandskiezen achter. Deze komen bij het ene kind door wanneer hij zestien is, bij het andere kind op achttienjarige leeftijd en sommige mensen krijgen helemaal geen verstandskiezen.

Share This Story

Voeding & Gezondheid

You May Also Like