Als gezin aan tafel

Als gezin aan tafel.

Het samen aan tafel zitten wordt vaak geassocieerd met eten. En natuurlijk wordt de tafel gebruikt voor de maaltijden. Maaltijden zijn van groot belang binnen een gezin. Het is heerlijk om zo samen de dag te starten, halverwege de dag even bij te komen samen en de dag als gezin af te sluiten. 

Als gezin aan tafel.

Een maaltijd heeft iets extra’s als je hem deelt met anderen. Je blijft vaak ook wat langer aan tafel zitten en je kind zullen beter en meer eten. Men zegt niet voor niets; Zien eten, doet eten. Een kind leert al vanaf de geboorte, vanuit de nabootsing. Het kiest daarbij zijn eigen weg. Het voorbeeld geeft je kind de drive tot nadoen en zelf proberen. Je kind ziet al op jonge leeftijd hoe vork en lepel gepakt en gebruikt worden. Het ziet anderen opscheppen, eten, inschenken en drinken uit een glas. En het ziet de zorg die er aan de gedekte tafel wordt besteed, de aandacht die er is voor het eten. En bedenk eens dat de meeste grote feesten die we vieren, als Pasen of Kerst vaak vorm krijgen door een mooi en gezellig ontbijt of uitgebreid diner. Maar met elkaar eten geeft meer dan alleen buikvulling. Niet alleen is voeding letterlijk van belang voor de mens. Ook het samenzijn en het sociale aspect daarvan geeft voeding, geestelijke voeding.

Je kind ziet hoe iedereen met elkaar omgaat. Hoe klein ook, aan tafel zitten geeft een gevoel van gelijkwaardigheid, ik hoor erbij, ik ben onderdeel van dit gezin!

Je kind ziet dat jullie samen de maaltijd beginnen en eindigen als iedereen is uitgegeten. In de omgang ziet je kind hoe iedereen luistert naar elkaar. Ziet het lachen om een verhaal of de verontwaardiging erbij.  Je kind is op deze manier al deelgenoot van alle emoties die binnen het gezin spelen en hoe ieder ermee omgaat. Samen aan zitten tafel schept een band. Het zijn vaak de momenten dat een gezin compleet is, het moment om met elkaar de dag, belevingen of problemen, te delen.

Aan tafel wordt niet alleen gegeten. Er worden spelletjes gespeel, er wordt geknutseld, nieuwe dingen gecreëerd en kinderen leren hierbij elkaar te helpen, of om hulp te vragen. Wanneer je kind wat ouder is dan doet hij er bijvoorbeeld zijn huiswerk. Er wordt veel kortom veel gedaan aan tafel waardoor een kind zich gewaarborgd voelt.

Aan tafel zitten is delen en erbij horen. Voor kinderen de basis van je veilig en vertrouwd voelen en dus van groot belang…

Share This Story

Gezin in Balans

You May Also Like