Door 4 maart 2013

Alles weten over foliumzuur

‘Slik extra foliumzuur vanaf minimaal vier weken voor de conceptie en ga hier mee door tot je 10 weken zwanger bent’. Dit is het advies dat aan vrouwen wordt gegeven aan vrouwen met een kinderwens. Foliumzuur, ook wel bekend als vitamine B11, verkleint de kans op aandoeningen van het zenuwstelsel, zoals een open ruggetje. Maar hoe werkt foliumzuur precies? Is het echt essentieel om het te slikken?

Oorzaak van een open ruggetje is als een of meer ruggenwervels zich niet goed en volledig ontwikkelen. Het zenuwstelsel komt dan bloot te liggen. Hoe meer zenuwweefsel bloot ligt hoe ernstiger de situatie is. Bij de minst ernstige vorm zie je een bruin harige vlek op het ruggetje zitten. Bij de ernstigste vorm zit er een breuk in het zenuwstelsel.

Alles weten over foliumzuur

 

Wat gebeurt er in de buik?

De neuraal buis sluit over het algemeen vier weken na de conceptie. Op dit punt bent je zes weken in verwachting. Om dit allemaal goed te laten verlopen heeft je embryo foliumzuur nodig. Een te kort aan foliumzuur kan voor problemen zorgen. Wanneer je geen supplement slikt heb je als zwangere vrouw al snel een tekort aan foliumzuur.

Wanneer begin je met foliumzuur?

Zodra je zwanger wilt worden begin je met het slikken van foliumzuur. Je moet ervoor zorgen dat je minimaal 4 weken foliumzuur hebt geslikt voordat je zwanger wordt. Dus als je stopt met de pil begin je gelijk met foliumzuur. Je kunt het beste wachten met zwanger worden tot je je eerste natuurlijke menstruatie krijgt. Dan weet je namelijk zeker dat je op tijd bent begonnen met het slikken van foliumzuur.

Eerder zwanger?

Het kan natuurlijk voorkomen dat je sneller dan gepland zwanger raakt. Je hebt nog niet de gelegenheid gehad om foliumzuur te slikken. Begin dan alsnog zo snel mogelijk. Overleg dit altijd wel met je arts of verloskundige.

Dosering

Foliumzuur is te halen bij je apotheek of drogist. De dosering van foliumzuur per dag is dan al voor je bepaald. Je hoeft alleen de bijsluiter te lezen en de juiste dosering te slikken die je wordt aanbevolen. Het is handig om een vast tijdstip uit te kiezen, zo is de kans kleiner dat je het niet vergeet in te nemen. Als je een keer te veel foliumzuur slikt hoeft je niet bang te zijn dat het schade aanricht. Foliumzuur is in water oplosbaar, je plast het dus gewoon uit.

Foliumzuur in je voeding

Foliumzuur zit in allerlei etenswaren. Als je gevarieerd eet, krijg je voldoende foliumzuur binnen. Maar tijdens een zwangerschap heb je extra foliumzuur nodig, vooral in het begin van de zwangerschap. Veel foliumzuur komt voor in onder andere:

  • broccoli
  • spruitjes
  • bruin volkoren brood
  • marmite
  • aardbeien
  • spinazie
  • tuinbonen

Comments are closed.

Artikel in categorie: Zwanger Zijn