Alcohol tijdens zwangerschap

‘Een glaasje kan geen kwaad’. Dat is wat er vaak wordt gezegd. Maar het is beter als je geen alcohol meer drink als je zwanger bent. Ook een glaasje alcohol is tijdens de zwangerschap niet verstandig!

Alcohol tijdens zwangerschap

Zelfs matig drinken kan schadelijk zijn voor je baby. Het is dan ook verstandig om te stoppen met het drinken van alcohol als je zwanger wilt worden. In ieder geval vanaf het moment dat je zwanger bent. Baby´s van wie de moeder tijdens de zwangerschap drinkt, lopen risico om het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS) op te lopen.

Kenmerken van een kind met FAS:

  • Vertraagde groei. De kinderen zijn kleiner, tengerder en hebben in verhouding een kleiner hoofd.
  • Er zijn gezichtsafwijkingen. Zo zitten de oren bijvoorbeeld lager, is er in de lip geen cupido-boog te zien en zijn er overhangende oogleden met een vouw in de binnenhoek.
  • Neurologische afwijkingen. Denk hierbij aan afwijkingen die lijken op die van autisme. Een baby heeft bijvoorbeeld een slechte zuigreflex en bij een wat ouder kind zie je hyperactiviteit en moeilijkheden op het sociaal-emotioneel vlak.

Overdreven

Veel mensen zullen zeggen dat het niet drinken tijdens de zwangerschap een beetje te overdreven is. Iedereen kent wel iemand die wel eens een glaasje heeft gedronken en bij wie niets fout ging. Nou die mensen hebben ontzettend geluk gehad als ze nu een kind zonder beschadigingen of FAS hebben. Neem geen onnodige risico en drink geen alcohol tijdens je zwangerschap.

Share This Story

Zwanger Zijn

You May Also Like